Cum procedăm dacă ni se strică mașina

dreamstime_xxl_13104059Odată cu venirea toamnei, șoferii își aduc aminte că străzile cartierelor și ale orașului nu vor mai fi la fel de libere, multă lume revine în oraș din concediu, copiii încep școala, iar aglomerația devine din nou subiect de știri la ordinea zilei.

Pe lângă aglomerația care aduce  cu ea pericole, trebuie să se gândească și la siguranța mașinii sau cum trebuie să procedeze în cazul în care inevitabilul se întâmplă. Inevitabilul poate însemna un accident sau defecțiunea mașinii.

Sărim în ajutorul șoferilor, așa că punem cap la cap o listă despre ce avem de făcut în cazul în care mașina se oprește în timpul mersului pe drum:

  1. Mutați mașina pe partea dreaptă a drumului. În cazul în care motorul se oprește sau aveți pană în mijlocul drumului, cea mai bună reacție este să vă înarmați cu forță și cu răbdare și să o mutați din zona în care circulă celelalte mașini, cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului. Dacă aveți noroc să vă aflați cu mai multe persoane în mașină care vă pot da o mână de ajutor, ar fi perfect, dacă nu, încercați să obțineți ajutor de la oamenii din jur sau de la alți șoferi.
  2. Apelați la un ajutor specializat. Deși pare cea mai logică reacție, mulți șoferi nu apelează la service-uri specializate și încearcă să se descurce singuri. Este greșit deoarece o problema tehnică a mașinii “netratată” corect, după procedeele tehnice specifice, poate duce la defecțiunea mai multor elemente din structura autovehiculului. Majoritatea oamenilor au un telefon mobil de pe care pot apela rapid un service. Unde mai punem că din 2018 toate mașinile vor fi dotate cu sistem de apel de urgenţă automat.
  3. Semnalați problemele tehnice către ceilalți șoferi. Mulți pot interpreta că ați staționat voluntar, mai ales dacă încurcați circulația, aceste lucruri vă pot cauza probleme și situații nedorite. Cea mai bună soluție este să folosiți triunghiurile reflectorizante, pe care să le stabiliți la o distanță de cel puțin 30 m. Ridicarea capotei este, de asemenea, o idee bună. Dacă problemele tehnice au loc pe timpul serii, ar trebui ca șoferii să poarte o vestă reflectorizantă, pentru a se face văzuți de către ceilalți șoferi.
  4. Așteptați lângă mașină serviciile specializate. Nu plecați de lângă vehicul, cel puțin din două motive: ajutoarele nu pot face nimic fără prezența șoferului și străzile aglomerate de mașini pot fi foarte periculoase pentru pietoni.
  5. Folosiți-vă calmul. Știm că este grea, plictisitoare și îngrijorătoare așteptarea, însă dacă vă decideți subit să vă alarmați, puteți înrăutății situația.
  6. Gata, deja au sosit ajutoarele și vă îndrumă în continuare.