Tu știi ce semnifică fiecare martor de bord? Partea a patra

Pe tabloul de bord al autovehiculului sunt amplasate o mulțime de indicatoare luminoase, pictograme, numite martori de bord, care au rolul de a avertiza în privinţa unor uzuri, erori sau diverse disfuncționalități ale maşinii. Așa cum spuneam în articolele anterioare, este crucial să cunoști semnificația fiecărui martor, pentru a lua măsuri la timp și a evita agravarea problemelor. Probleme care nu numai că ar implica niște costuri financiare, dar nu de puține ori pot pune în pericol siguranța călătorilor.

Este important să ții minte semnificația culorilor acestor martori: roşul indică o potenţială problemă care amenință siguranţa maşinii, galbenul poate însemna că se cere înlocuirea unei piese, iar albastrul sau verdele au doar rol de informare. Continuăm mai jos serialul nostru cu principalii martori care se pot aprinde în bord, pentru a te ajuta să îți înțelegi mai uşor maşina.

Direcția de ventilație în habitaclu

habitaclu

 • Acest simbol este foarte intuitiv: arată în ce direcție este orientat fluxul de aer, cald sau rece, produs de sistemul de aer condiționat, către capul sau picioarele călătorilor.
 • La unele modele de mașini, designul acestui simbol este adaptat facilităților sistemului AC, adică poate indica trei direcții posibile.

Modul de iarnă

iarna

 • Este doar un indicator de avertizare/atenţionare că există pericol de polei.
 • De la 40 C până 00 C, martorul în formă de fulg, situat de obicei lângă martorul pentru bujii, se aprinde galben, iar sub 00 C se aprinde roșu.

Cruise control / Tempomat

tempo 2 tempomant

 • Se aprinde în momentul în care este activată funcția de menținere automată a vitezei.
 • Dacă viteza de rulare este mai mică decat cea memorată de sistem, calculatorul de bord va accelera, pentru a menține viteza setată. Funcția se decuplează la apăsarea frânei sau ambreiajului.

Indicator de fază lungă

faza lunga

 • Acest simbol este de obicei albastru. Are funcție tot de informare, amintind șoferului că folosește faza lungă a farurilor. Dar cumva și de avertizare să nu fie folosite în trafic aglomerat, ci doar pe drumuri întunecoase și libere, pentru a nu deranja șoferii care circulă în sens invers.

Supraîncălzirea frânelor

frane

 • Atunci când se aprinde acest indicator, înseamnă că există o presiune prea mare pe frâne, dată de greutatea vehiculului și a încărcăturii lui.

Portierele /portbagajul deschise

portiere

 • Când acest martor se aprinde, înseamnă că este deschisă o ușă sau portbagajul.
 • În cazul în care rămâne aprins, chiar dacă toate ușile sunt închise, e posibil să fie o problemă cu microcontactul din broască, sau să se fi agățat și rupt cablurile electrice în burduful de la ușă.

Nivelul de ulei

ulei

 • Dacă acest martor rămâne aprins după pornirea motorului, te avertizează că nivelul uleiului a scăzut sub cota minimă recomandată.
 • Fără a fi o urgență care să impună oprirea mașinii, e bine să nu ignorați acest lucru, care poate duce la defectarea gravă a motorului.